Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, February 26, 2011

SN10-07

salam semua.... x de aktibiti masak2 ari ni, bukan bercuti tp sibuk sbb uruskan pasal rumah yang nak disewakan. macam2 karenah orang nak menyewa ni kan... ni kisah yg kak rose kenalah kan.... masa nak duduk tu punyalah manis mulut mengalahkan madu, dan2 nak masuk masa tu jugak walaupun kak rose x berkemas lagi setelah ditinggalkan oleh penyewa yg juga sengal sebelum tu.... pas dua tiga bulan dah jadi macam longkang pulak! yg ni bukan lagi sengal tp betul2 buat kak rose jadi psycho .... 4 bulan x bayar sewa setelah tolak deposit semua.... mula2 tu asik janji minggu depan, minggu depan. bila dah x larat nak tunggu terus call dia.... jawapnya dah x nak sewa dah! pas tu dia hempas tepon. boleh cam tu? menyirap darah dibuatnya, kak rose ngan abang g keoffice dia, tp dia x mo keluar jumpa pun.... kita pun x kan nak serang orang dipejabat kan.... at last kak rose manggakan pintu rumah tu.... mmg rasa serik nak sewakan rumah dah...

tp bila dah sebulan terbiar kosong, kak rose mula cari penyewa lain dan ari ni dah ada penyewa baru.... 2 beradik yg baru nak memulakan hidup di KL dan akan disertai oleh emaknya bila cuti sekolah nnti.... kini emaknya masih berada di Sg Petani. kak rose cepat kesian bila dengar dia kata baru nak hidup kat sini dengan tiada kelengkapan... kurangkan kadar sewa bagai.... dan kak rose pun bagi jer barang2 yg ditinggalkan oleh penyewa sengal ari tu..... dapur 2 burner dan tong gas... tu jer yg kak rose masih simpan. yg lain2 spt tilam, bantal, langsir, selimut, barang2 dapur dan segala mak nenek barang suma dah humban masuk cik tong masa berkemas ari tu... (penat weh berkemas.... dah lah x bayar sewa kena pulak kemaskan barang dia..... ) cuma ada pinggan mangkuk, sudu garpu, cawan dan cerek kak rose kasi pada Aci tukang sapu apartment tu.... so.... pada Awin, adik n emak, jagalah rumah tu elok2 macam rumah sendiri ya..... dan jangan lupa bayar sewa, itu yang paling penting! kalau tidak nnti kak rose psycho lagi.

10 comments:

aidah said...

Salam kak Rose,
zaman sekarang ni memang susah nak cari penyewa yg boleh jaga rumah macam rumah sendiri. Ada kawan tu bagi sewa, lepas penyewa pindah macam nak menangis dia tengok rumah dia tak terjaga. Pada hal yg menyewa tu sepasang suami isteri, cikgu pulak tu. At last dia buat rumah dia jadi home-stay je, dia kata lagi masyuk banyak, kepala pun tak pening , rumah pun tak rosak

Kak Rose said...

Aidah... mmg betul, kak rose penah kena, lepas penyewa keluar dia tinggal segala sampah sarap dan barang2 dia yg x nak, dengan semak samun depan n blakang rumah...bilik air sampai berlumut.... macam x caya kan family duduk cam tu? upah orang kemas... koyak poket rm2k++... adoyaiiii...

Mas said...

betul tu kak....susah dapat penyewa yang benar2 iklas menyewa dengan kita....
alhamdudillah, penyewa rumah mas amat baik..tak pernah buat hal....mudah2an berkekalan macam tu...
mas doakan akak pun dapat penyewa yang bagus macam mas...insyaAllah...

Kak Rose said...

harap2 cam tu la mas.... penat dah dengan karenah penyewa neh... bertuah lah mas dapat penyewa yg baik. yg sebuah rumah lagi tu so far x de masaalah... dah lebih 10 taun dia sewa. kalau ada hal baru dia bagitau...

Cendana Kasih said...

saya pun dh kena beberapa kali, dan selepas tu takmo tolak ansur dah, sapa nk sewa kena tandatangan surat perjanjian, deposit 2 bulan, kalo 1 bulan tak mampu bayar, tunggu sampai 15hb, kalo tak bayar jugak, cukup bulan tu kena keluar. Kalo masih duduk jugak, saya mangga jer rumah tu, puas hati...(bunyi macam kejam,,,tp bila dh selalu kena, tak tak tahan dah...)

Orang2 kat KL ni takleh bagi muka sangat kak Rose, mula2 mmg susah, alasan itu ini, tp bila dh senang, kepala dh besar, mulalah bagi macam2 alasan...

Skang, umah saya tu disewa oleh sepupu saya sendiri, tp sepupu saya tu pun tak tau saya ni tuan rumah tu...hehehe.... kalo tau, lagilah teruk, cubit peha kanan, peha kiri terasa....

Naz said...

Salam kak Rose..
Betul jugak cakap Noorma tu..Kena buat surat perjanjian rasanya.Kalu tak haiiii mcm2 masalah jadinya..Dahlah tak jaga rumah kita macam rumah sendiri(mmg bukan rumah depa pun hikhik..hik..hik..),pas tu bagi mcm2 masalah lain lagi..Sabor je la kak eh..

Ayu Safieza said...

Kak Rose..

Ayu ada satu rumah kecil yang fully furnished yang ayu sewakan utk bujang jer...adn ayu advertisedkan dlm mudah.com.....

Ayu ada buat agreement term n condition, termasuk apa yang boleh n tak boleh di buat....utk jaga rumah kita an jaga hak2 jiran.....

MOga mudah urusan kak rose nanti....harap kolesterol level kak, bertambah baik....:)

Kak Rose said...

Noorma, mula tu dah warning dah, tp dia asik janji minggu depan je... kesian kat orang kita yg jadi mangsa kan. bila dah x tahan tu yg mangga jer terus! ganas jugak kan!

Kak Rose said...

Naz, ada aggrement. tp bila dah x dapat kontek aggrement pun dah x guna... orang nak larikan diri senang sangat tukar no tepon!

hari isnin or selasa ni baru nak g amik keputusan ujian darah tu... harap2 result yg baik lah kan....

Kak Rose said...

Ayu, kak rose ada buat aggrement gak... siap g buat stamping lg. tp sejak dia hempas tepon tu terus x dapat kontek! lenyap terus bersama duit sewa yg dia x bayar!