kali ni dengan rajinnya buat kuih abok2 ni.... puas dapat makan walaupun malas nak cincang gula melaka, guna jer brown sugar... tu yang nampak pucat jer kuih sagu kak rose... tak kisah la pucat pun asal dapat makan kan sampai puas!... resepinya dari Myr oleh cikgunita
Bahan-bahan
- 2 cawan sagu biji.
- 2 cawan kelapa parut putih
- 3 sudu makan gula merah
- 3 sudu makan gula pasir
- secubit garam.
- 10 calong daun pisang.
Cara-cara
- Basuh sagu dan toskan 5 minit.
- Gaulkan sagu dengan kelapa. Tambahkan garam.
- Campurkan gula merah dengan gula pasir.
- Masukkan 2 sudu campuran sagu ke dalam calong daun pisang. Kemudian sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan akhirnya masukkan 1 sudu campuran sagu.
- Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit. Siap.
No comments:
Post a Comment