Bahan:
200gm cendawan tiram
sedikit udang ~ dibuang kulit
2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1 sudu kecil serbuk cili kasar
1/2 sudu kecil cajun
1 sudu kecil sos tiram
3 bj cili api ~ jika suka lebih pedas
sedikit capsicum hijau dan merah ~ dipotong
(tak de, kak rose gantikan dengan holland peas n carrot)
1 sudu kecil jus limau nipis/kasturi
sedikit garam
sedikit minyak
Cara:
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan serbuk cili kasar, cajun dan sos tiram serta capsicum.
Kacau hingga wangi.
Masukkan udang, cili padi yg dipotong serong dan garam.
Masukkan pulak cendawan dan kacau. (kuatkan sedikit api pd masa ni)
Bila cendawan dah nampak sedikit layu serta udang dah masak, masukkan per
han limau dan tutup api.
Kacau hingga sebati dan hidangkan panas2.
** kak rose masukkan kacang tu bersama dengan cendawan... masak
sekejap jer, so holland peas tu akan tetap crunchy bila dimakan nnti)
2 comments:
Nmpk pun sedap..sy pun suka jenis sayur gni
Kak rose pun suka, tu yang buat berulang2... hihihi
Post a Comment