Tuesday, October 6, 2015

Bila kemaruk nak makan...

 Lama sungguh rasanya tak dapat makan kuih berbungkus cam ni.... kuih sagu kegemaran ni pun dah lama tak buat... tu yang rasanya kemaruk sangat nak makan. mengalahkan orang mengidam lagaknya! ade sekali tu paln dah baik punya nak buat, tapi sayang daun pisang yang kak rose beli dipasar cuma boleh guna sekeping yang belah luar gulung jer... yang dalam tu semua daun dah nak kering... sampai hati orang berjual cam tu kan... terus hilang mood nak buat kuih sagu ni!

 kali ni dengan rajinnya buat kuih abok2 ni.... puas dapat makan walaupun malas nak cincang gula melaka, guna jer brown sugar... tu yang nampak pucat jer kuih sagu kak rose... tak kisah la pucat pun asal dapat makan kan sampai puas!... resepinya dari Myr oleh cikgunita

Bahan-bahan
  • 2 cawan sagu biji.
  • 2 cawan kelapa parut putih
  • 3 sudu makan gula merah
  • 3 sudu makan gula pasir
  • secubit garam.
  • 10 calong daun pisang.

Cara-cara

  1. Basuh sagu dan toskan 5 minit.
  2. Gaulkan sagu dengan kelapa. Tambahkan garam.
  3. Campurkan gula merah dengan gula pasir.
  4. Masukkan 2 sudu campuran sagu ke dalam calong daun pisang. Kemudian sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan akhirnya masukkan 1 sudu campuran sagu.
  5. Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit. Siap.
daun pisang cantik yang kak rose bawak balik dari kampung... ada banyak lagi ni.... kalau rajin nanti boleh lah bua kuih berbungkus daun pisang yang lain pulak.... tapi ade ke kerajinan tu? tunggu dan lihat jer la kan..

No comments:

Post a Comment