kalau ada kengkawan nak mencuba resepi mudah ni, kak rose kongsikan kat sini ya...
Mekasih tuan punya resepi asal, Resepi Nannie
BAHAN-BAHAN :
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
3 helai daun pandan
Sedikit pewarna hijau
secubit garam
garam secukupnya
CARA MEMASAK :
~ Panaskan acuan khas utk kuih cara diatas dapur.
~ Daun pandan di blander dengan santan, tapis. (kak rose guna kaler hijau n santan kotak jer)
~
Kemudian campur dan masukkan semua gandum, telur & garam , santan
ke dalam blender dan kisar semua bahan sehingga sebati . Tapis utk
memastikan adunan tidak berketul .
~
Bila adunan siap masukkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan , perlu
disapu sedikit minyak dahulu supaya mudah ditanggalkan nanti.
~
Isikan gula ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga
masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit
bawahnya.
~ Angkat dan boleh lah lekatkan sepasang2.
Senang rupanya... ingatkan susah hihihi...
ReplyDeleteEsok rasa nak coba buat, semua bahan pun memang sedia ada kat umah...
Pakai cetakan kuih serabi boleh juga kan kak ya?