jom tengok resepi ubi ungkep yang sedap nih.. nikmatnya dapat makan ubi ungkep, sepiring ni boleh abes kak rose sorang makan. tamak kan!
Bahan-bahan
- 1 kg ubi - potong spt nak merebus dan bersihkan.
 - 4 sb ketumbar* - hana campur jintan tp lebihkan ketumbar
 - 3 biji bwg merah*

 - 3 ulas bwg putih*
 - segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best..
 - sedikit kunyit
 - garam secukup rasa.
 - Sedikit minyak untuk menumis
 
- Tumbuk bahan*.
 - Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
 - Masukan ubi dan gaul rata
 - Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
 - Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
 - Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
 - Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api
 



1 comment:
Enaknya ubi ungkep.
Zaman dulu selain diungkep, ubi dibuat getuk, tiwol dan gaplek.
Post a Comment