Bahan bahan
1 kg daging 
3 cawan cili kisar - guna 6 sudu besar
1 kg santan pekat
4 sudu makan kerisik - guna 1 1/2 pek
2-4 helai daun kunyit-carik
Garam, asam jawa dan  gula
Bahan A
8 biji bawang merah - tambah 1 biji bawang besar sedang
5 ulas bawang putih
2 inci halia
Bahan B
2 inci lengkuas muda
7 batang serai - hiris
 2 sudu makan ketumbar (rata) - sangai wangi
1 sudu makan jintan manis - sangai
1 sudu makan  jintan putih - sangai
Cara cara:
Kisar bahan A. Tapis dan airnya diguna untuk kisar bahan B. Kalau tak cukup tambah sedikit air. Kisar pula bahan B.
Panaskan
 minyak tumiskan bahan A hingga ringan. Masukkan cili kisar dan masak 
sampai pecah minyak. Masukkan bahan B dan kacau hingga wangi. Pastikan 
minyak mencukupi. Jika kurang bahan bahan tumis tidak cukup masak.
Masukkan
 daging dan gaul rata hingga bercampur semuanya. Bila daging dah keluar 
air masukkan santan, daun kunyit dan sedikit garam. Masak hingga daging 
empuk. Boleh tambah air jika daging masih belum empuk.
Masukkan kerisik, air asam jawa dan gula. Rasa masam manisnya. 
 
hmmmm... boleh bertambah2 makan pulut dengan rendang yang sedap nih!
***Tips.
1) Pastikan bahan bahan yang ditumis benar benar masak supaya rendang tahan lama.
2) Bila rendang telah agak agak kering kecilkan api dan kacau sekali sekala sehingga terbit minyak.
3) Rendang yang cantik dan tahan lama ialah apabila minyak telah keluar dari rendang itu.
4)
 Untuk membuang minyak yang berlebihan - kuakkan rendang ke arah ke luar
 kuali hingga membentuk bulatan dan biarkan minyak yang berlebihan 
bertakung di tengah tengah kuali. Bila telah sejuk ambil rendang ditepi 
tepi kuali tanpa mengusik minyak yang bertakung di tengahnya.
5)
 Jika menggunakan periuk PC set masa 20-30 minit untuk daging batang 
pinang dan daging biasa selama 30-40 minit. Proses mengering rendang 
akan menjadikan daging lebih lembut.
6)
 Jangan tutup rendang yang masih panas dengan dulang atau tutup periuk. 
Ini menyebabkan rendang cepat basi. Tutup kuali dengan tudung saji yang 
besar (bulat).
7)
 Gunakan rempah2 yang masih baru dan disangai hingga wangi. Rempah 
rempah ini yang membuatkan rendang menjadi lebih sedap. 
Percayalah...jika rendang anda sedang menggelegak dan bau harumnya mula 
terhidu dan buatkan anda berasa lapar atau terasa nak makan maknanya 
rendang itu pasti sedap. Suaikan rasa masam, manis dan masin.



2 comments:
Nampak sedap.
Petang ni memang nak merendang daging utk Aidiladha esok.
Tk
Assalamulaikum Admin,
Boleh tak kita sama2 link-kan blok. Blog saya:
biarlembuyangjadilembu.blogspot.com
Terima kasih
Post a Comment