Bahan-bahan ayak :
- 280 gm (2 1/4 cawan) tepung gandum
 - 10 gm (3 tsp) serbuk koko
 - 2 Tbsp tepung jagung
 - 1/2 tsp soda bikarbonate
 - 2 Tbsp susu tepung
 - Secubit garam
 
Bahan-bahan lain :
- 250 gm mentega
 - 150 gm gula kastor
 - 1/2 tsp asen vanilla
 - 1 biji kuning telur
 - 100 gm (1/2 cawan) coklat chip
 - 100 gm sebarang kekacang(walnut, badam, gajus dll yang dicincang) atau kismis - optional
 - (kak rose gajus )
 
Cara-cara :
- Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
 - Masukkan kuning telur dan pukul rata.
 - Masukkan bahan-bahan ayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
 - Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
 - Sudukan
   adunan ke atas dulang pembakar. Boleh juga diuli menjadi   
bebola-bebola  kecil dengan menggunakan tangan.  Susun di atas dulang   
pembakar.  PERHATIAN! JANGAN LETAKKAN BEBOLA RAPAT-RAPAT ANTARA SATU  
SAMA  LAIN  KERANA BEBOLA INI AKAN MENGEMBANG DAN MELEPER SEWAKTU PROSES
    PEMBAKARAN. 
 - Bakar pada suhu 160 C selama 15-25 minit bergantung kepada saiz bebola-bebola adunan anda.
 - Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
 


No comments:
Post a Comment