Bahan bahan
1 kg daging
3 cawan cili kisar - guna 6 sudu besar
1 kg santan pekat
4 sudu makan kerisik - guna 1 1/2 pek
2-4 helai daun kunyit-carik
Garam, asam jawa dan gula
Bahan A
8 biji bawang merah - tambah 1 biji bawang besar sedang
5 ulas bawang putih
2 inci halia
Bahan B
2 inci lengkuas muda
7 batang serai - hiris
2 sudu makan ketumbar (rata) - sangai wangi
1 sudu makan jintan manis - sangai
1 sudu makan jintan putih - sangai
Cara cara:
Kisar bahan A. Tapis dan airnya diguna untuk kisar bahan B. Kalau tak cukup tambah sedikit air. Kisar pula bahan B.
Panaskan
minyak tumiskan bahan A hingga ringan. Masukkan cili kisar dan masak
sampai pecah minyak. Masukkan bahan B dan kacau hingga wangi. Pastikan
minyak mencukupi. Jika kurang bahan bahan tumis tidak cukup masak.
Masukkan
daging dan gaul rata hingga bercampur semuanya. Bila daging dah keluar
air masukkan santan, daun kunyit dan sedikit garam. Masak hingga daging
empuk. Boleh tambah air jika daging masih belum empuk.
Masukkan kerisik, air asam jawa dan gula. Rasa masam manisnya.
hmmmm... boleh bertambah2 makan pulut dengan rendang yang sedap nih!
***Tips.
1) Pastikan bahan bahan yang ditumis benar benar masak supaya rendang tahan lama.
2) Bila rendang telah agak agak kering kecilkan api dan kacau sekali sekala sehingga terbit minyak.
3) Rendang yang cantik dan tahan lama ialah apabila minyak telah keluar dari rendang itu.
4)
Untuk membuang minyak yang berlebihan - kuakkan rendang ke arah ke luar
kuali hingga membentuk bulatan dan biarkan minyak yang berlebihan
bertakung di tengah tengah kuali. Bila telah sejuk ambil rendang ditepi
tepi kuali tanpa mengusik minyak yang bertakung di tengahnya.
5)
Jika menggunakan periuk PC set masa 20-30 minit untuk daging batang
pinang dan daging biasa selama 30-40 minit. Proses mengering rendang
akan menjadikan daging lebih lembut.
6)
Jangan tutup rendang yang masih panas dengan dulang atau tutup periuk.
Ini menyebabkan rendang cepat basi. Tutup kuali dengan tudung saji yang
besar (bulat).
7)
Gunakan rempah2 yang masih baru dan disangai hingga wangi. Rempah
rempah ini yang membuatkan rendang menjadi lebih sedap.
Percayalah...jika rendang anda sedang menggelegak dan bau harumnya mula
terhidu dan buatkan anda berasa lapar atau terasa nak makan maknanya
rendang itu pasti sedap. Suaikan rasa masam, manis dan masin.
Nampak sedap.
ReplyDeletePetang ni memang nak merendang daging utk Aidiladha esok.
Tk
ReplyDeleteAssalamulaikum Admin,
Boleh tak kita sama2 link-kan blok. Blog saya:
biarlembuyangjadilembu.blogspot.com
Terima kasih