Monday, September 5, 2016

Ubi ungkep

 sarapan zaman jepun... kalau dulu agaknya ubi ni senang nak dapat kot,sebab tu ramai jer yang makan ubi dizaman tu... tapi sekarang ni ubi dah naik taraf, dah la susah nak dapat harga pun dah melambung tinggi... yang ni kak rose beli rm3.50/kg tapi dia punya kayu kat pangkal tu pun agaknya da berat setengah kilo... bapak main beso kayunya, tak dibuang pulaknya kan...  tak de pilihan, amik je. nak makan punya pasal... nantilah kalau ada tanah maunya nak tanam banyak2 pokok ubi biar dapat makan setiap hari sampai jemu! tapi yang pasti, mau ke nak makan tiap2 hari tu? hishhhhh!

jom tengok resepi ubi ungkep yang sedap nih.. nikmatnya dapat makan ubi ungkep, sepiring ni boleh abes kak rose sorang makan. tamak kan!

Bahan-bahan

  • 1 kg ubi - potong spt nak merebus dan bersihkan.
  • 4 sb ketumbar* - hana campur jintan tp lebihkan ketumbar
  • 3 biji bwg merah*Link
  • 3 ulas bwg putih*
  • segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best..
  • sedikit kunyit
  • garam secukup rasa.
  • Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara

  • Tumbuk bahan*.
  • Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
  • Masukan ubi dan gaul rata
  • Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
  • Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
  • Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
  • Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api

1 comment:

  1. Enaknya ubi ungkep.
    Zaman dulu selain diungkep, ubi dibuat getuk, tiwol dan gaplek.

    ReplyDelete