Bahan-bahannya:
2 biji bawang besar
4 biji cili merah
10 biji cili kering
2 inci lengkuas
4 batang serai
2 sudu udang kering
6 helai daun limau purut
2 inci belacan (dibakar) (kak rose gantikan dengan 2 kiub pati ikan bilis)
air asam jawa, gula & garam
bahan dah ready untuk diblend...
1. Kisar kesemua bahan kecuali air asam jawa, garam dan gula bersama sedikit air.
2. Kemudian panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga pecah minyak n menjadi pes.
4. Sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk. Perencah boleh disimpan.
dah siap pun sebotol paste tomyam yang sedap nih... nanti kak rose kongsikan resepi spiral pasta goreng menggunakan paste ni... sedap!
nice. bleh buat menega
ReplyDeleteTerima kasih puan sudi kongsi resepi..😍
ReplyDelete