Asalamualaikum dan salam hujung minggu buat kawan2. Bye bye February and welcome March, semuga hari yang akan mendatang akan lebih baik dari yang sudah2... dan cuaca yang panas terik dengan catuan air disana sini membuatkan terasa banyak sangat cabarannya... yang penting jaga diri dan kesihatan dalam menghadapi cabaran ini. Insya Allah kita akan sentiasa dalam peliharaan Nya. 
hari ni kak rose nak kongsikan kat sini tentang kod atau label pada buah2 atau sayuran yang kita dok beli kat pasaraya tu... selama ni mmg x kisah dengan menda ni, tapi bila terbaca mengenainya, barulah tahu apa maksud label yang tertepek kat buah2 tu suma... bila dah tau sama2 lah kita membuat penilaian sendiri mana yang elok untuk keluarga kita..... apple yang kat atas ni, bila kak rose kikis dengan pisau mmg banyak 
sangat serdak putih yang terhasil, so camner nak makan buah dengan 
kulitnya sekali?. meh kak rose kongsikan artikel yang kak rose copy dari 
sini, tq for sharing ya...
Apa maksud nombor yang ada di pelekat itu? Ini adalah perkara asas yang perlu anda tahu apabila membaca label :
1) Jika hanya ada 4 digit nombor pada PLU?
>>bermakna buah tersebut ditanam secara konvensional @ 
tradisional, dengan penggunaan racun serangga. So.. please make sure, 
buah-buahan atau sayuran dicuci bersih sebelum dimakan. 4 digit terakhir
 kod PLU hanyalah penerangan mengenai jenis buah atau sayur. Sebagai 
contoh, semua jenis pisang akan dilabelkan dengan kod 4011.
2) Jika ada 5 digit nombor pada kod PLU & nombor itu bermula dgn “8?
>>ini bermakna produk itu adalah produk GMO, sudah diubah secara 
genetik (Genetically Modified Organisms). Sebagai contoh, pisang yang 
mempunyai kod 84011 adalah pisang GMO.
3) Jika ada 5 digit nombor pada kod PLU & nombor bermula dgn “9?
>>itu bermakna produk itu ditanam secara organik (tanpa racun 
serangga dan bukan GMO) jadi ia lebih selamat dimakan.. Sebagai contoh 
pisang organik, kodnya adalah 94011.
say no to genetically modified organism
dan ini top 10 worst GMO food, source kat 
sini.  
1. Corn
One of the most
 prominent GMO foods, avoiding corn is a no-brainer. If you’ve watched 
any food documentary, you know corn is highly modified. “As many as half
 of all U.S. farms growing corn for Monsanto are using genetically 
modified corn,” and much of it is intended for human consumption. 
Monsanto’s GMO corn has been tied to numerous health issues, including 
weight gain and organ disruption.
pasti tak berani kan nak makan rupa jagung yang cam ni kan....
 2. SoyFound in tofu, 
vegetarian products, soybean oil, soy flour, and numerous other 
products, soy is also modified to resist herbicides. As of now, biotech 
giant Monsanto still has a tight grasp on the soybean market, with 
approximately 90 percent of soy being genetically engineered to resist 
Monsanto’s herbicide Roundup. In one single year, 2006, there was 96.7 
million pounds of glyphosate sprayed on soybeans alone.
3. Sugar
According
 to NaturalNews, genetically-modified sugar beets were introduced to the
 U.S. market in 2009. Like others, they’ve been modified by Monsanto to 
resist herbicides. Monsanto has even had USDA and court-related issues 
with the planting of it’s sugarbeets, being ordered to remove seeds from
 the soil due to illegal approval.
4. Aspartame
Aspartame
 is a toxic additive used in numerous food products, and should be 
avoided for numerous reasons, including the fact that it is created with
 genetically modified bacteria.
5. Papayas
This
 one may come as a surprise to all of you tropical-fruit lovers. GMO 
papayas have been grown in Hawaii for consumption since 1999. Though 
they can’t be sold to countries in the European Union, they are welcome 
with open arms in the U.S. and Canada.
6. Canola
One
 of the most chemically altered foods in the U.S. diet, canola oil is 
obtained from rapeseed through a series of chemical actions.
7. Cotton
Found in cotton oil, cotton originating in India and China in particular has serious risks.
8. Dairy
Your
 dairy products may contain growth hormones, since as many as one-fifth 
of all dairy cows in America are pumped with these hormones. In fact, 
Monsanto’s health-hazardous rBGH has been banned in 27 countries, but is
 still in most US cows. If you must drink milk, buy organic.
9. and 10. Zucchini and Yellow Squash
Closely related, these two squash varieties are modified to resist viruses.
 
 pilihan ditangan kita, so choose wisely apa yang kita nak makan....
 
 
4 comments:
oooo baru saya tahu apa makna di sebalik kod no tu... tq for sharing dear!
sama sama Amie.
Salam kak Rose..OOOO gitu ker rupanya.Biasa beli buah..masa basuh..tanggalkn jer kertas yg ada code tu jer :D
Dulu saya pernah gak la terbaca tentang kod ni, tapi pastu lupa.
Lagipun kita dah terbiasa, buah mesti basuh dulu.
Post a Comment