kak rose masih guna resepi yang pernah buat dulu, mekasih izah yang kongsikan resepi ni. nampak macam berjela resepi tu tapi sebenarnya mudah jer buatnya..
Bahan A:-
- 3 sudu makan tepung gandum
- 2 sudu teh yis segera
- 1 sudu teh gula kastor
- 3 sudu makan air suam
Bahan B:-
- 230 gm labu direbus lembut (asal menggunakan 200gm keledek)
- 150 gm gula (asal menggunakan 180 gm gula)
- 1 biji telor
- 150 ml santan pekat
Bahan C:- (ayak bersama) Cara Membuat:-
- Campurkan bahan-bahan A dan kacau hingga sebati. Kemudian biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
- Kemudian campurkan semua bahan-bahan B dan kisar halus. Tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
- Masukkan bahan C ke dalam adunan B yang dikisar sedikit-demi sedikit dan kacau rata.
- Masukkan pula bahan-bahan A tadi dan kacau hingga sebati. Biarkan adunan sehingga 1 jam (Ummi tutup mangkuk adunan).
- Panaskan kukusan dan bolehlah dituangkan adunan tadi ke dalam loyang besar atau acuan-acuan kecil yang telah disapu dengan sedikit minyak dan kukuslah hingga masak (Ummi guna acuan kecil dan kukus selama 15 - 18 minit).
- Hidangkan bersama kelapa muda parut yang digaul dengan sedikit garam dan kukus kelapa sebentar agar kelapa tidak mudah basi.
1 comment:
macam sedappp je apam labu ni gebuss lah boleh try ni kena tunggu ada labu lah
Post a Comment