Asalamualaikum dan salam hujung minggu buat kawan2. Bye bye February and welcome March, semuga hari yang akan mendatang akan lebih baik dari yang sudah2... dan cuaca yang panas terik dengan catuan air disana sini membuatkan terasa banyak sangat cabarannya... yang penting jaga diri dan kesihatan dalam menghadapi cabaran ini. Insya Allah kita akan sentiasa dalam peliharaan Nya.
hari ni kak rose nak kongsikan kat sini tentang kod atau label pada buah2 atau sayuran yang kita dok beli kat pasaraya tu... selama ni mmg x kisah dengan menda ni, tapi bila terbaca mengenainya, barulah tahu apa maksud label yang tertepek kat buah2 tu suma... bila dah tau sama2 lah kita membuat penilaian sendiri mana yang elok untuk keluarga kita..... apple yang kat atas ni, bila kak rose kikis dengan pisau mmg banyak
sangat serdak putih yang terhasil, so camner nak makan buah dengan
kulitnya sekali?. meh kak rose kongsikan artikel yang kak rose copy dari
sini, tq for sharing ya...
Apa maksud nombor yang ada di pelekat itu? Ini adalah perkara asas yang perlu anda tahu apabila membaca label :
1) Jika hanya ada 4 digit nombor pada PLU?
>>bermakna buah tersebut ditanam secara konvensional @
tradisional, dengan penggunaan racun serangga. So.. please make sure,
buah-buahan atau sayuran dicuci bersih sebelum dimakan. 4 digit terakhir
kod PLU hanyalah penerangan mengenai jenis buah atau sayur. Sebagai
contoh, semua jenis pisang akan dilabelkan dengan kod 4011.
2) Jika ada 5 digit nombor pada kod PLU & nombor itu bermula dgn “8?
>>ini bermakna produk itu adalah produk GMO, sudah diubah secara
genetik (Genetically Modified Organisms). Sebagai contoh, pisang yang
mempunyai kod 84011 adalah pisang GMO.
3) Jika ada 5 digit nombor pada kod PLU & nombor bermula dgn “9?
>>itu bermakna produk itu ditanam secara organik (tanpa racun
serangga dan bukan GMO) jadi ia lebih selamat dimakan.. Sebagai contoh
pisang organik, kodnya adalah 94011.
say no to genetically modified organism
dan ini top 10 worst GMO food, source kat
sini.
1. Corn
One of the most
prominent GMO foods, avoiding corn is a no-brainer. If you’ve watched
any food documentary, you know corn is highly modified. “As many as half
of all U.S. farms growing corn for Monsanto are using genetically
modified corn,” and much of it is intended for human consumption.
Monsanto’s GMO corn has been tied to numerous health issues, including
weight gain and organ disruption.
pasti tak berani kan nak makan rupa jagung yang cam ni kan....
2. SoyFound in tofu,
vegetarian products, soybean oil, soy flour, and numerous other
products, soy is also modified to resist herbicides. As of now, biotech
giant Monsanto still has a tight grasp on the soybean market, with
approximately 90 percent of soy being genetically engineered to resist
Monsanto’s herbicide Roundup. In one single year, 2006, there was 96.7
million pounds of glyphosate sprayed on soybeans alone.
3. Sugar
According
to NaturalNews, genetically-modified sugar beets were introduced to the
U.S. market in 2009. Like others, they’ve been modified by Monsanto to
resist herbicides. Monsanto has even had USDA and court-related issues
with the planting of it’s sugarbeets, being ordered to remove seeds from
the soil due to illegal approval.
4. Aspartame
Aspartame
is a toxic additive used in numerous food products, and should be
avoided for numerous reasons, including the fact that it is created with
genetically modified bacteria.
5. Papayas
This
one may come as a surprise to all of you tropical-fruit lovers. GMO
papayas have been grown in Hawaii for consumption since 1999. Though
they can’t be sold to countries in the European Union, they are welcome
with open arms in the U.S. and Canada.
6. Canola
One
of the most chemically altered foods in the U.S. diet, canola oil is
obtained from rapeseed through a series of chemical actions.
7. Cotton
Found in cotton oil, cotton originating in India and China in particular has serious risks.
8. Dairy
Your
dairy products may contain growth hormones, since as many as one-fifth
of all dairy cows in America are pumped with these hormones. In fact,
Monsanto’s health-hazardous rBGH has been banned in 27 countries, but is
still in most US cows. If you must drink milk, buy organic.
9. and 10. Zucchini and Yellow Squash
Closely related, these two squash varieties are modified to resist viruses.
pilihan ditangan kita, so choose wisely apa yang kita nak makan....
4 comments:
oooo baru saya tahu apa makna di sebalik kod no tu... tq for sharing dear!
sama sama Amie.
Salam kak Rose..OOOO gitu ker rupanya.Biasa beli buah..masa basuh..tanggalkn jer kertas yg ada code tu jer :D
Dulu saya pernah gak la terbaca tentang kod ni, tapi pastu lupa.
Lagipun kita dah terbiasa, buah mesti basuh dulu.
Post a Comment