Saturday, March 1, 2014

Mari belajar kenali kod pada buah2an

 Asalamualaikum dan salam hujung minggu buat kawan2. Bye bye February and welcome March, semuga hari yang akan mendatang akan lebih baik dari yang sudah2... dan cuaca yang panas terik dengan catuan air disana sini membuatkan terasa banyak sangat cabarannya... yang penting jaga diri dan kesihatan dalam menghadapi cabaran ini. Insya Allah kita akan sentiasa dalam peliharaan Nya.

hari ni kak rose nak kongsikan kat sini tentang kod atau label pada buah2 atau sayuran yang kita dok beli kat pasaraya tu... selama ni mmg x kisah dengan menda ni, tapi bila terbaca mengenainya, barulah tahu apa maksud label yang tertepek kat buah2 tu suma... bila dah tau sama2 lah kita membuat penilaian sendiri mana yang elok untuk keluarga kita..... apple yang kat atas ni, bila kak rose kikis dengan pisau mmg banyak sangat serdak putih yang terhasil, so camner nak makan buah dengan kulitnya sekali?. meh kak rose kongsikan artikel yang kak rose copy dari sini, tq for sharing ya...

Apa maksud nombor yang ada di pelekat itu? Ini adalah perkara asas yang perlu anda tahu apabila membaca label :
1) Jika hanya ada 4 digit nombor pada PLU?
>>bermakna buah tersebut ditanam secara konvensional @ tradisional, dengan penggunaan racun serangga. So.. please make sure, buah-buahan atau sayuran dicuci bersih sebelum dimakan. 4 digit terakhir kod PLU hanyalah penerangan mengenai jenis buah atau sayur. Sebagai contoh, semua jenis pisang akan dilabelkan dengan kod 4011.
2) Jika ada 5 digit nombor pada kod PLU & nombor itu bermula dgn “8?
>>ini bermakna produk itu adalah produk GMO, sudah diubah secara genetik (Genetically Modified Organisms). Sebagai contoh, pisang yang mempunyai kod 84011 adalah pisang GMO.
3) Jika ada 5 digit nombor pada kod PLU & nombor bermula dgn “9?
>>itu bermakna produk itu ditanam secara organik (tanpa racun serangga dan bukan GMO) jadi ia lebih selamat dimakan.. Sebagai contoh pisang organik, kodnya adalah 94011.
say no to genetically modified organism

dan ini top 10 worst GMO food, source kat sini.

1. Corn

One of the most prominent GMO foods, avoiding corn is a no-brainer. If you’ve watched any food documentary, you know corn is highly modified. “As many as half of all U.S. farms growing corn for Monsanto are using genetically modified corn,” and much of it is intended for human consumption. Monsanto’s GMO corn has been tied to numerous health issues, including weight gain and organ disruption.

pasti tak berani kan nak makan rupa jagung yang cam ni kan....

 2. SoyFound in tofu, vegetarian products, soybean oil, soy flour, and numerous other products, soy is also modified to resist herbicides. As of now, biotech giant Monsanto still has a tight grasp on the soybean market, with approximately 90 percent of soy being genetically engineered to resist Monsanto’s herbicide Roundup. In one single year, 2006, there was 96.7 million pounds of glyphosate sprayed on soybeans alone.

3. Sugar

According to NaturalNews, genetically-modified sugar beets were introduced to the U.S. market in 2009. Like others, they’ve been modified by Monsanto to resist herbicides. Monsanto has even had USDA and court-related issues with the planting of it’s sugarbeets, being ordered to remove seeds from the soil due to illegal approval.

4. Aspartame

Aspartame is a toxic additive used in numerous food products, and should be avoided for numerous reasons, including the fact that it is created with genetically modified bacteria.

5. Papayas

This one may come as a surprise to all of you tropical-fruit lovers. GMO papayas have been grown in Hawaii for consumption since 1999. Though they can’t be sold to countries in the European Union, they are welcome with open arms in the U.S. and Canada.

6. Canola

One of the most chemically altered foods in the U.S. diet, canola oil is obtained from rapeseed through a series of chemical actions.

7. Cotton

Found in cotton oil, cotton originating in India and China in particular has serious risks.

8. Dairy

Your dairy products may contain growth hormones, since as many as one-fifth of all dairy cows in America are pumped with these hormones. In fact, Monsanto’s health-hazardous rBGH has been banned in 27 countries, but is still in most US cows. If you must drink milk, buy organic.

9. and 10. Zucchini and Yellow Squash

Closely related, these two squash varieties are modified to resist viruses.

 pilihan ditangan kita, so choose wisely apa yang kita nak makan....

4 comments:

  1. oooo baru saya tahu apa makna di sebalik kod no tu... tq for sharing dear!

    ReplyDelete
  2. Salam kak Rose..OOOO gitu ker rupanya.Biasa beli buah..masa basuh..tanggalkn jer kertas yg ada code tu jer :D

    ReplyDelete
  3. Dulu saya pernah gak la terbaca tentang kod ni, tapi pastu lupa.

    Lagipun kita dah terbiasa, buah mesti basuh dulu.

    ReplyDelete