Bahan Kisar
- 20 tangkai lada kering- digunting dn direbus terlebih dahulu
 - 1 labu bawang besar
 - 4 bawang putih
 - 2 inci halia
 - 1 inci kunyit hidup
 - sedikit belacan (kak rose gantikan dengan kiub pati ayam)
 - 1 sudu besar lada hitam-tumbuk halus
 
- 1 ekor ayam- di potong, bersihkan dan di toskan
 - segenggam asam jawa - diramas dgn 1 cawan air
 - 1 sudu besar halba
 - 1 batang serai - diketuk
 - daun kesum - ikut suka banyaknya
 - 1 btng bunga kantan-saya tambah (kak rose x de!)
 - 1 biji tomato - di belah empat (terlupa nak letak pun!)
 - 1 liter air atau lebih ikut suka sama ada nk pekat atau cair kuahnya
 - garam dan sedikit gula
 - minyak untuk menumis
 
Cara-cara
- Panaskan minyak, tumiskan halba dan 2 senduk bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing
 - Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar lalu masukkan air , serai , lada hitam, kacau dan tunggu sehingga mendidih
 - Masukkan ayam, daun kesum dan dan masak selama 15 - 20 minit dan akhir sekali masukkan tomato, gula dan garam secukup rasa . * masam, pekat atau cair kuahnya ikut selera masing2*
 - Siap untuk di hidang dan dimakan
 


1 comment:
Nampak sedap, boleh cuba ni!
Post a Comment