Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, December 22, 2015

Apam balik

 lama sungguh tak buat apam balik ni... jagung kerim manis dan kacang pun dah goreng, tapi bila tengok baking powder pulak tak de stok.... dua kali kak rose g tesco, kat situ pun tak de stok... yang banyak double action powder jer... so memang terbantut azam yang mulanya berkobar2 nak buat apam balik ni... dan akhirnya dapat jugak beli masa kak rose g KL ari tu, singgah kat pasaraya yang kat Sogo tu... jauhnya nak dapatkan baking powder ni kan, kena naik flight lagi!... dan akhirnya jadilah apam balik kak rose.

close-up.... suka dengan inti yang banyak...
melimpah ruah jagung manis, kacang tumbuk n butter... yummy!

 resepi yang kak rose guna setiap kali buat apam balik... mekasih Ms Oreo for the superb recipe ni... satu adunan ni kak rose dapat 4 keping apam balik yang lembut gebus gebas ni.

bahan2 nya
  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
  • Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar
  • (kak rose tambah jagung manis n butter dalam tu...best!)

Cara-cara

  1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,
  2. Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!

1 comment:

cheq da said...

Sedap nmpknya apam blk akak ni..