close-up.... suka dengan inti yang banyak...
melimpah ruah jagung manis, kacang tumbuk n butter... yummy!
resepi yang kak rose guna setiap kali buat apam balik... mekasih Ms Oreo for the superb recipe ni... satu adunan ni kak rose dapat 4 keping apam balik yang lembut gebus gebas ni.
bahan2 nya
- 2 cawan tepung gandum
- ½ cawan gula
- 1 sudu teh soda bicarbonate
- 1 sudu teh baking powder
- Sedikit pewarna kuning
- 1 biji telur
- 1½ cawan air
- Sedikit mentega/planta untuk mengoles
- Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar
- (kak rose tambah jagung manis n butter dalam tu...best!)
Cara-cara
- Mesin gula bersama telur hingga kembang,
- Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
- Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
- Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
- Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!
Sedap nmpknya apam blk akak ni..
ReplyDelete