Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, December 1, 2015

Asam pedas ikan kembung

 Selamat pagi dan salam 1 December.... cepat sungguh masa berlalu kan... sebulan lagi genaplah kak rose berpindah ke Penang ni. masa berlalu dan memasak pun kena buat jugak untuk keluarga tersayang... dan kali ni kak rose masak asam pedas ikan kembung tapi tak de dayang pengiring segala... togel saja. dan mak aiiiii!!! mahal sungguh ikan kat pasar sekarang ni, ikan kembung yang tak berapa beso ni pun rm15/kg, nasib baik dapat yang fresh...  boleh la buat masak asam pedas ni...

resepinya kak rose copy dari blog CMG, mekasih ya Mat...

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 - 4 ekor ikan kembong saiz besar
10 batang bendi, cuci dan toskan (kak rose tak de)
15 biji tomato ceri
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap 1
1 genggam daun kesom, cuci dant toskan
1 1/2 senduk nasi cili kisar
3/4 camca teh lada hitam, tumbuk halus
1 kiub pati ikan bilis
3 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
3/4 camca besar pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Serai - yg ni kak rose tambah

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
2 keping hirisan halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan (x letak)
2 biji cili merah, dibuang biji


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan disiang, cuci bersih dan toskan (terpulang pada anda sama ada nak kerat dua ikan tadi atau tidak, che mat biarkan saja seko2). Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan), tums hirisan bawang merah dan putih hingga wangi dan perang.
  2. Masukkan bahan2 kisar halus dan masak hingga harum, tambah cili kisar dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan pes asam jawa dan kacau rata.
  3. Tuang air secukupnya (anggaran 1 liter), kacau rata dan biar mendidih. Tambah kiub ikan bilis (hancurkan), lada hitam tumbuk, bendi dan bunga kantan. Masak sekejap dan masukkan ikan. Kacau perlahan, masukkan daun kesom. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikt gula. Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan telur dadar.

1 comment:

Amie said...

Walaupun togel takdak pengiring... asam pedas tetap jadi pojaan!