sayur dan udang 2 ekoq jah untuk satu portion... mudah buat cam ni.
dah digoreng... satu portion kuey teow+sebiji telo+sedikit lada sulah+garam, gaulkan rata2 n goreng. kalau dapat api besor menjulang macam kat kedai tu lagi best kan...
Untuk kuah pulak..
-
tumiskan bawang putih and cili api (kalau nak pedas). Tapi Ibu boh
jugak bawang merah sikit.. ini kes ada sekerat bawang merah baki dari
masak-masak sebelum tu. So dari membazir kan kan..
- dah tu masukkan segala harta karun yang kita suka.. udang ke.. ayam ke.. sotong ke.. goreng sekejap.
-
later.. masukkan air. Tunggu sampai mendidih. Pecahkan sebijik telur
and kacau. Anyway kut tak suka telur.. boleh la skip this step.
- untuk memekatkan kuah.. ambik sesudu teh tepung jagung.. you know what to do la kan.
- lastly.. adjust la garam and whatsnot.
4 comments:
waaaah nampak sedap. saya memang suka menu ni.
Kueteow ni mmg poberet anak bujang atie..biasa atie goreng jer Kak Rose
Saya suka...saya suka..!! Ambil resipi yea...
Basic kuah tu mcm Hor Fun jugakkan.. cuma cara penyediaan kuey teow tu jer.. kungfu katanya.. hehehe.
Post a Comment