Ada kala rajin, maka berupdate lah dapo maya kak rose ni...
Kerutuk Daging
Bahan bahan:
1 kg daging
3 sudu besar rempah kerutuk
1 keping asam keping
1 kotak santan kotak
1 sudu besar kerisik
½ keping gula Melaka
Garam
Kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
Bahan kisar:
1 ½ biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara cara:
Panaskan minyak yang banyak sesuai dengan bahan kisar. Tumis bahan kisar dan rempah penumis sehingga naik bau.
Masukkan rempah kerutuk dan kacau rata dengan cepat supaya tidak hangit.
Masukkan rempah kerutuk dan kacau rata dengan cepat supaya tidak hangit.
Masukkan
sedikit air dan kacau sehingga rempah masak dan terbit minyak. Setelah
terbit minyak, masukkan daging dan kacau sehingga air daging kering.
Masukkan
santan yang dicampurkan dengan air secukupnya. Masak sehingga mendidih.
Nota: lebih sedap jika menggunakan santan segar pekat.
Masukkan
gula melaka, garam, asam keping dan kerisik secukupnya. Nota: kuah
kerutuk sedikit pekat dan mesti menpunya lebih rasa manis berbanding
rasa masam dan masin.
Masak sehingga daging empuk dan kuah terbit minyak.
No comments:
Post a Comment