Ada kala rajin, maka berupdate lah dapo maya kak rose ni...
Kerutuk Daging
Bahan bahan:
1 kg daging
3 sudu besar rempah kerutuk
1 keping asam keping
1 kotak santan kotak 
1 sudu besar kerisik
½ keping gula Melaka
Garam
Kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
Bahan kisar:
1 ½ biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara cara:
Panaskan minyak yang banyak sesuai dengan bahan kisar. Tumis bahan kisar dan rempah penumis sehingga naik bau. 
Masukkan rempah kerutuk dan kacau rata dengan cepat supaya tidak hangit.
Masukkan rempah kerutuk dan kacau rata dengan cepat supaya tidak hangit.
Masukkan
 sedikit air dan kacau sehingga rempah masak dan terbit minyak. Setelah 
terbit minyak, masukkan daging dan kacau sehingga air daging kering. 
Masukkan
 santan yang dicampurkan dengan air secukupnya. Masak sehingga mendidih.
 Nota: lebih sedap jika menggunakan santan segar pekat.
Masukkan
 gula melaka, garam, asam keping dan kerisik secukupnya. Nota: kuah 
kerutuk sedikit pekat dan mesti menpunya lebih rasa manis berbanding 
rasa masam dan masin. 
Masak sehingga daging empuk dan kuah terbit minyak. 
 

No comments:
Post a Comment