Thursday, August 15, 2024

Kerutup daging

 Ada kala rajin, maka berupdate lah dapo maya kak rose ni...


Kerutuk Daging

Bahan bahan:
1 kg daging
3 sudu besar rempah kerutuk
1 keping asam keping
1 kotak santan kotak 
1 sudu besar kerisik
½ keping gula Melaka
Garam
Kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga

Bahan kisar:
1 ½ biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara cara:
Panaskan minyak yang banyak sesuai dengan bahan kisar. Tumis bahan kisar dan rempah penumis sehingga naik bau. 
Masukkan rempah kerutuk dan kacau rata dengan cepat supaya tidak hangit. 
 
Masukkan sedikit air dan kacau sehingga rempah masak dan terbit minyak. Setelah terbit minyak, masukkan daging dan kacau sehingga air daging kering.

Masukkan santan yang dicampurkan dengan air secukupnya. Masak sehingga mendidih. Nota: lebih sedap jika menggunakan santan segar pekat.

Masukkan gula melaka, garam, asam keping dan kerisik secukupnya. Nota: kuah kerutuk sedikit pekat dan mesti menpunya lebih rasa manis berbanding rasa masam dan masin. 

Masak sehingga daging empuk dan kuah terbit minyak.
 

 

No comments:

Post a Comment