sayur ni kak rose masak untuk kami adik beradik masa rewang kenduri kat kampung minggu lepas... bila masak banyak2 ni memang gabra sikit lah tuan tanah ni, tapi Alhamdulillah ramai yang kata sedap. tu pun dah cukup untuk hilangkan nervous ni...
bahan2 yang dah di blend, instead guna belacan kak rose tukarkan guna kiub ikan bilis..
tu dia.... daripada seperiuik besar batang keladi yang mentah, jadi tinggal segini jer bila dah masak.
batang keladi yang fresh dari kebun adik, risau jugak pada mulanya takut gatal bila nak siang ni.. berlapis2 sarung tangan masa siang dan membasuhnya.... dan yang penting selawat banyak2 agar semua dipermudahkan... jom tengok resepi nya, dari blog Suria Amanda sebagai panduan dan kak rose gandakan bahan2 sebab masak banyak. terima kasih ya...
RESEPI BATANG KELADI MASAK ASAM REBUS
Bahan-bahannya:
- Batang keladi yang telah disiat kulit dan dipotong-potong
- 3 batang cili merah
- 5 biji bawang kecil
- 1 biji bawang putih
- 1/2 genggam ikan bilis
- sedikit belacan (kak rose guna kiub ikan bilis)
- secekak daun kesum
- air asam jawa garam, (kak rose guna asam keping)
- gula dan perasa secukupnya
Cara-caranya:
- Celur batang keladi tadi hingga separa masak. Tos dan ketepikan.
- Kisar lada merah, bawang kecil, bawang putih, ikan bilis dan belacan tetapi jangan sampai lumat. Kalau larat tumbuk lagi sedap.
- Masukkan bahan kisar, asam gelugur, daun kesum dan serai ke dalam kuali atau periuk.
- Tambah sedikit air dan biarkan mendidih
- Perasakan dengan garam dan gula denagn secukup rasa.
- Biarkan mereneh seketika.
- Tutup api
No comments:
Post a Comment