Bahan-bahan;
- Daging
salai +- 250
- Serai 2 batang, diketuk sedikit
- Cili
api secukup pedas
- Kunyit
hidup
- Santan kotak 200ml
- Sedikit
air
- Pucuk
ubi
- Asam keping
Cara-cara
penyediaan;
1-
Daging salai dibilas lalu dihiris nipis.
2- Tumbuk cili api dan kunyit hidup
3-
Masukkan santan, asam keping dan serai (dan ditambah sedikit air jika perlu).
4-
Masakkan kuah dan kacau selalu untuk mengelakkan kuah meruap.
5-
Apabila kuah telah mendidih, masukkan daging yang telah dihiris dan dikacau
perlahan (selalu).
6-
Masukkan pucuk ubi yang telah disiang serta dibilas bersih.
7-
Perasakan dengan garam.
8-
Apabila kuah dah masak dan daging dah lembut, boleh matikan api.
dan kak rose paling suka makan gulai lemak cili api yang tak pedas ni digandingkan dengan ikan masin. bertambah2 makan nasi!
No comments:
Post a Comment