Sunday, October 1, 2023

Masak lemak ciliapi daging salai+pucuk ubi

Selamat datang Oktober, muga vitamin r kak rose sentiasa ada untuk mengupdate dapo maya ni.. semakin lama semakin hilang dan payah sungguh unruk mencari jalan pulang... kerajinan yang dulu dah hilang ditelan laut dalam agaknya kan... meh kak rose kongsikan lauk lunch semalam eh, bulan lepas lah.. cepatnya masa berlalu kan... dan 2023 semakin hampir ke penghujungnya. semuga kita semua akan baik baik saja. Aamiin.

Bahan-bahan;
- Daging salai +- 250
- Serai 2 batang, diketuk sedikit 
- Cili api secukup pedas
- Kunyit hidup
- Santan kotak 200ml
- Sedikit air
- Pucuk ubi 
- Asam keping

Cara-cara penyediaan;
1- Daging salai dibilas lalu dihiris nipis.
2- Tumbuk cili api dan kunyit hidup
3- Masukkan santan, asam keping dan serai (dan ditambah sedikit air jika perlu).
4- Masakkan kuah dan kacau selalu untuk mengelakkan kuah meruap.
5- Apabila kuah telah mendidih, masukkan daging yang telah dihiris dan dikacau perlahan (selalu).
6- Masukkan pucuk ubi yang telah disiang serta dibilas bersih.
7- Perasakan dengan garam.
8- Apabila kuah dah masak dan daging dah lembut, boleh matikan api.

 

dan kak rose paling suka makan gulai lemak cili api yang tak pedas ni digandingkan dengan ikan masin. bertambah2 makan nasi!
 

No comments:

Post a Comment