Alhamdulillah, berjaya jugak buat mee bandung from stretch walaupun kaler pucat jer jadinya... len kali kena buh cili tu banyak sikit, kasi merah baru lah cantik kaler kuah dia kan.. takut pedas punya pasal lah, kak rose letak sikit jer cili kering tu.. hence the color lah!
Bahan-bahan:-
1 bungkus me kuning, dicelur dalam air panas sekejap dan toskan
200 gm daging (atau ayam), direbus
1 bungkus me kuning, dicelur dalam air panas sekejap dan toskan
200 gm daging (atau ayam), direbus
4 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
10 tangkai cili kering/cili giling
sedikit udang kering *
2 sudu besar sos cili/sos tomato/sos tiram (dicampur dalam mangkuk)
2 biji kentang, direbus dan dilenyek/kisar
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Bahan * dikisar atau ditumbuk
Bahan hiasan:-
bawang goreng
daun sup dan daun bawang
telur (direbus) dan dibelah
Cara membuatnya:-
- Panaskan minyak di dalam kualai dan masukkan bahan yang dikisar, digoreng hingga garing dan kemudian masukkan cili giling dengan api sederhana
- Bila cili dah kelihatan masak, masukkan daging/ayam yang direbus bersama air rebusan. Renih hingga mendidih
- Masukkan ubi kentang yang dilenyek/kisar dan masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram dan gaul hingga sebati dan sedikit gula.
- Akhir sekali masukkan sawi dan tomato, padam api dah masukkan garam dan pindahkan kuah ke dalam periuk
Untuk hidangan perseorangan:- masukkan kuah kedalam kuali,
masukkan mee dan kemudian pecahkan telur. Tutup api dan masukkan
kedalam mangkuk dan letak bahan hiasan.
Nota :
- Resepi mee bandung ini rasanya manis, pedas dan masin2 sikit.
- Jangan biarkan mee direndam lama dalam kuah supaya tidak terlalu kembang.
- Sesuai dimakan semasa masakan masih panas.
1 comment:
Tergoda pagi2 tengok mee bandung
Post a Comment