Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, July 13, 2021

Lempeng nasi

Bila kehabisan roti, makanya cari lah idea nak breakfast dengan apakan.. masa2 pkpd ni memang tak lah nak sesaja keluar g beli roti semata dan kebetulan ada lah nasi lebih semalam punya.. so kita olah lah jadikan lempeng ni.. tak de gulai, kita cicah jer dengan serunding ikan ni pun boleh jer kan.. jom kak rose kongsikan resepi lempeng nasi ni.. kak rose buat satu2 dan bila terbalikan terus tolak tepi kuali tu hingga siap yang lain... kak rose suka tepi2 dia garing sket..
Bahan-bahan

  • 2 cawan nasi sejuk (nasi semalam)
  • 3 cawan air
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • Garam secukup rasa
  • 2 camca besar minyak masak @ minyak zaitun
  • Kuah kari atau sambal tumis sebagai pencicah

Cara-cara

  • Kisar nasi tadi bersama air, kemudian masukkan tepung, garam secukup rasa dan minyak masak, kisar lagi hingga rata dan sebati. Tuang dalam bekas dan biarkan sekejap.
  • Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Ambil 1/3 cawan adunan lempeng, tuang ditengah2 pan, tuang perlahan dan biar ia merata sendiri. Masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng nampak pucat dan berlobang2.
  • Berhati2 terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga perang keemasan. Angkat dan laku kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap. Hidangkan bersama kuah kari atau sambal tumis.


 

1 comment:

Warisan Petani said...

Kalau jemput2 nasi selalulah jumpa