Asalamualaikum dan salam pagi isnin, semuga ceria selalu...
hehe... siap bagi tau, kari leftover gitu! ya memang kauh kari leftover, baru lah ada kerajinan nak bersauna didapo menjala untuk minum petang kami... baik mengaku saja, memang tak lah rajin saja2 buat kuah kari unruk nak makan dengan roti jala ni. kuah kari untuk lauk dan jugak utuk cicah dengan roti jala... musahkan kerja tukang masak! two in one gitu, kekdahnya!
resepi roti jala yang kekal lembut walaupun dah sejuk ni kak rose kongsikan kat sini lagi... kalau rajin anti bulan puasa boleh lah membuatnya lagi... terima kasih Azie yang kongsikan resepi ni...
Roti Jala
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning
Cara-cara:
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau
nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke
dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala
menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat.
Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
1 comment:
sedap tuu
Post a Comment