memula tu beli bubur mek d, tapi katanya nasi nya nasik keras, cuma hancur jer... tak boleh nak makan jugak. sudahnya mama yang rajin masak ni kenalah buat sendirikan... ha! secawan beras dapat sepiok bubur nasik! puas makan... cuma tak de garnishing nya, cuma ayam siat2 bawang goreng dan cili potong tu untuk hiasan jer... hihi. resepinya...
Bahan-bahan
- 1 cwn beras
- 1 1/2 inci halia di ketuk / titik
- 2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
- 300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
- sedikit garam
- 1 liter air
- * GARNISH *
- lada merah
- daun bawang n daun sup
- sedikit mninyak bijan
- isi ayam yang dah disiat2
Cara-cara
- Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
- Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak
- Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
- Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk atau sambal kicap.
No comments:
Post a Comment