gamba lama yg pernah buat dulu.... beso2, makan ngan fresh salad!
begedil daging burger emergency....kecik2 jer bahan sampingan untuk soto ayam
nasib baik semua bahan ade kat rumah, so mudahlah nak sediakan semuanya walapun sedikit kelam kabut sbb x dak assistant yang boleh tolong.... sambil rebus nasi impit, buat kuah soto n buat jugak begedil ni dan siapkan segala mak nenek bahan sampingannya.... resepinya kak rose amik dari Diana dan kak rose pernah buat jugak
sebahagian yang masih berbaki.... belum masuk dalam koli.
Bahan²
2 biji kentang saiz sederhana besar
Sedikit garam
1 keping daging burger
Daun sup / daun bawang dicincang _ optional
1/2 - 1 sb tepung jagung
1/2 sudu teh perencah pati ayam Tumix _ (kak rose x bubuh)
1/2 sudu teh Maggi seasoning _ ( x de)
Sedikit serbuk lada hitam
bawang goreng - yg ni kak rose tambah
1/2 sudu teh perencah pati ayam Tumix _ (kak rose x bubuh)
1/2 sudu teh Maggi seasoning _ ( x de)
Sedikit serbuk lada hitam
bawang goreng - yg ni kak rose tambah
Bahan² A
1 biji telur _ dipukul sedikit + secubit garam
Minyak untuk menggoreng
begedil daging berger berposing dalam soto ayam n nasi impit....
Cara²
- Basuh dan buang kulit kentang.
- Rebus kentang dalam air bergaram sampai tenggelam hingga empuk.
- Menggunakan garfu, lenyek-lenyekkan kentang hingga lumat ( ketika kentang masih panas ).
- Bila kentang agak suam, masukkan daging burger ( defrost dahulu ), daun sup/daun bawang ( jika guna ), perencah pati ayam, serbuk lada hitam dan Maggi seasoning. Gaul sebati.
- Masukkan 1/2 sb tepung jagung dan gaul sebati. Adunan jangan terlalu kering atau terlalu basah, takut berderai atau hancur semasa goreng.
- Kalau nampak basah, tambah lagi 1/2 sb tepung jagung.
- Ambil segenggam adunan, kepal-kepalkan sedikit dan bulatkan dengan kedua-dua tapak tangan. Leperkan sedikit dan susun atas dulang/pinggan. Buat sampai adunan habis.
- Simpan dalam peti sejuk dahulu sementara panaskan minyak dalam kuali ( untuk mengelakkan begedil hancur ).
- Celup adunan begedil satu per satu ke dalam telur dan goreng dalam minyak yang sederhana panas.
- Jangan selalu diterbalikkan, cukup bila satu permukaan sudah nampak keperangan baru terbalikkan begedil untuk masak permukaan yang lagi satu.
- Angkat dan toskan atas paper towel.
2 comments:
Nak ckit..!
sedapnya nampak soto tu.tskkk
Post a Comment