Bahan-bahan ( 4 orang )
- 1/2 ekor ayam
 - sedikit garam kunyit
 - ## Bahan-bahan kisar ##
 - 4-5 biji cili kering
 - 1 cm halia
 - 2 ulas bawang putih
 - 1 labu bawang besar
 - 1 biji tomato-potong dadu
 - 1/2 cawan sos tomato
 - ## Bahan Hias ##
 - 1/2 biji bawang besar- potong bulat
 - kacang hijau secukupnya
 
Cara-cara
- Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
 - Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
 - Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
 - Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api.
 
3 comments:
Fuhhh menarikkkk... yummy
kak rose
dulu2 ayam masak merah ni saya suka makan dgn nasi minyak :)
Kak ROSE, saya pun dah buat menu ni. Bezanya, saya tak boh tomato potong kecil-kecil tu. Saya boh tomato sos terus. hehehehe kes orang malas saya ni.
Ramadhan: Nuzul Quran “bacalah...”
Post a Comment