Bahan-bahan
- 2 1/2 cawan Tepung Beras
 - 1/2 cawan Tepung Sagu/tpng ubi
 - 1 cawan Gula
 - 1 sk esen rose
 - 4 cawan Air (2 cawan campur dgn Tepung dan 2 cawan masak dgn gula)
 - Daun Pandan
 - (kak rose buat 1/2 adunan je)
 
Cara-cara
- Satukan tepung beras & tepung sagu dalam mangkuk.
 - Lalu, gaulkan bersama 2 cawan air dan ketepikan dahulu.
 - Masak gula bersama 2 cawan air dan daun pandan hingga mendidih.(sejukkan sebentar/suam)
 - Tuangkan air gula kedalam adunan tepung dan gaul rata. Tapiskan.
 - Masukkan sedikit esen rose. Gaul rata. Asingkan kepada 2-3 mangkuk. Lalu warnakan dengan warna kegemaran anda.
 - Panaskan kukusan, bila mendidih, letakkan acuan di dalam kukusan dan biarkan panas selama 5min.
 - Lalu tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 20min.
 - Sajikan bersama kelapa parut yang telah dikukus bersama sedikit garam dan daun pandan.
 
2 comments:
saya tak pernah buat kuih lompang...main beli aje!!! pas tu mintak kelapa lebih2!!hehe
Ya ain, makan dengan kelapa banyak2 memang sedap... lemak masin gitu.....
Post a Comment