Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, February 3, 2010

Daging blackpepper

hari ni pagi2 lagi kak rose dah g jenjalan rumah dan dapur orang.... apa lagi sekodeng resepi dari bloggers yang semuanya tera memasak.... semua masakan dan hidangan yang sungguh menyelerakan.... hajat hati nak diet... tapi kalau cenggini lah gayanya mana bisa kurus kan?.... tengok orang punya resepi pun menjejeh air liur nak makan..... dan bila dah masak apa lagi ngap lah..... x ingat dah nak diet tu.... resepi ni kak rose amik dari blog cetusan selera kepunyaan leen hussain yang tera masak tu..... (tapi kak rose x goreng daging tu cuma kak rose rebus sebentar menggunakan pressure cooker..... sori kak rose pepandai ubah cara ni...) anyway thanks for the superb recipe ni.....kak rose minta izin nak cnp resepinyer ya....resepi asal boleh tengok sini.

Bahan-bahan:-
200-300 gm Daging Batang Pinang - hiris - lumurkan sikit serbuk kunyit

1 1/2 sudu makan Lada Hitam Serbuk Kasar
2 ulas Bawang Putih - diketuk

1 labu Bawang Besar - potong bulat
1 Biji Lada Benggala
2 sudu besar Kicap Manis (guna kicap ABC-pekat sikit)

4-5 sudu besar Sos Lada Hitam
Air mengikut yang dikehendaki
Garam secukup rasa

Cara-cara:-
-daging yg dah lumur serbuk kunyit, goreng sebentar, angkat ketepikan.
-tumis bawang putih kekuningan, masuk serbuk lada hitam, tumiskan wangi.
-masuk kicap manis, sos lada hitam, air, bawang, kacau sebati.
-masuk lada benggala, daging,... perasakan garam.
-kalau rasa kurang mana-mana, nak lebih sos lada hitam ke, kicap ke, nak pekat ke, tambahlah ikut suka
-aksesori tambahan - boleh tambah karot, kobis bunga, brokoli....


daging blackpepper.... sedapnya.....

2 comments:

ain said...

simple dan menyelerakan!!!!

Kak Rose said...

ya ain, masak yang simple dan apa yang ada dalam fridge je... janji kenyang kan....