Asalamualaikum dan jom mulakan hari ni dengan entry kuih bom sedap nih... resepi ni dah banyak kali kak rose tepek kat dapo maya ni. keeper resepi lah kiranya ni dan dengan resepi ni juga kak rose belajar buat kuih bom yang tak meletop bila digoreng... pernah buat dan masa menggoreng tu meletop sky high bom tu... memang jeran lah nk mencuba lagi hinggalah terjumpa resepi dari Along Roz ni... mekasih kongsikan resepinya dan hingga kini jadi keeper resepi kuih bom pasti tak meletop, gitewww.
INGREDIENTS:
- 80g Sweet Potato - steamed & mashed
- 120g Glutinous Rice Flour
- 20g Plain Flour
- 35g Castor Sugar
- A pinch Salt
- 100ml Water
- Sesame Seeds - for rolling
- Coconut/Bean Filling (kak rose guna inti kelapa jer)
METHOD:
- Mix all ingredients to form a soft dough.
- Divide into 12 balls.
- Flatten each ball, place a ball of filling & wrap.
- Roll onto sesame seeds.
- Deep fry until golden.
- Enjoy!
2 comments:
Sy suka kuih bom ni, lagilah kalau dapat yg lembut tu. Kalau tambah sweet potato macam resepi ni, mesti lagi sedap kan. Agaknya sebab ada sweet potato tu ke dia tak meletop?
ya SK, lembut dan sedap... walaupun dah sejuk masih lembut jer kulit dia.. yang pastinya bom ni tak meletop!
Post a Comment