Bahan-bahan :  
Udang secukupnya
sebatang timun tua
1 cawan santan - boleh tambah 
1 batang serai dititik 
1 helai daun kunyit dicrik-carik (tak de, so tak letak) 
sekeping asam keping 
Garam secukup rasa
2 biji cili api - suka pedas tambah lagi ya
 kunyit hidup
Cara : 
Bersihkan timun dan kupas kulitnya, buang biji dan potong kecil
Bersihkan udang, tos dan
ketepikan dulu . 
Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , serai dan
daun kunyit ke dalam periuk . 
Masak semua sampai kuah mendidih kemudian masukkan semua udang dan timun tua kemudian kacau serta biarkan sampai kuah mendidih . 
Bila dah masak dan timun tua cukup empuk boleh la ditutup api dapur . Sentiasa kacau
kuah supaya santan tak pecah minyak
No comments:
Post a Comment