Bahan untuk Inti
200g isi ayam cincang
1 biji bawang besar, dipotong dadu
3 ulas bawang putih
2 sudu besar serbuk kari dicampur dengan sedikit air untuk dijadikan pes
sedikit minyak untuk masak
sedikit daun bawang dan daun sup dipotong halus, potongan cili untuk hiasan
sedikit garam dan gula
Bahan untuk batter :
1 1/2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 cawan santan
1 1/2 cawan air
sedikit garam
sedikit pewarna kuning telur
Cara-cara membuat kuih cara berlauk:
1. untuk batter kuih cara, masukkan semua bahan dan gaul sebati. Jangan terlalu cair. ketepikan
2. untuk inti, panaskan minyak, tumis bawangputih yang ditumbuk,
masukkan pes serbuk kari sehingga naik minyak. masukkan daging dan gaul
sebati.
3. masukkan bawang, daun bawang dan garam. gaul sebati. masak hingga kering kuahnya.
4. panaskan acuan kuih cara di atas dapur, sapukan minyak pada acuan,
masukkan batter kuih cara. kemudian masukkan inti kedalam batter kuih
cara tersebut. hias dengan cili merah dan daun sup.
5. biarkan 7-8 minit atau sehingga kuih masak.
2 comments:
Untung buat sendiri, kakau beli mahal juga sekarang ni
Betul tu.. buatnya pun mudah jer kan..
Post a Comment