Bahan-bahan untuk laksam
- 3cwn tpg beras
 - 1/2 cwn tpg gandum
 - 4cwn air suam
 
bahan kuah:
- Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
 - Sdkt halia
 - Sdkt bwg putih
 - Sdkt bwg merah/besar
 - Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
 - Santan
 - Asam keping
 - Sdkt garam
 - Sedikit gula merah/gula
 
- timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum, bawang, bunga kantan (dipotong halus)
 - >>cili:
 - cili merah
 - belacan (kak rose x makan so gantikan ngan udang kering)
 - garam
 - limau
 
- Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
 - Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
 - Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
 - Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
 




No comments:
Post a Comment