sediakan sambal awal2... esoknya baru siapkan yang lain pulak...
- Sedikit minyak masak
- 10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
- 10 biji Cili padi
- 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
- 3 biji Bawang putih, hiris
- 5 biji Tomato, potong 4
- 5 cm Belacan (kak rose x bubuh, tp ttp umphhh!!!)
- 2 sudu Ikan Bilis - lebihkan cikit
- 3 sudu gula merah/secukup rasa
- (kak rose buat separuh je dari bahan2 ni dan 2 biji je cili merah dan 3 biji cili api)
- Panaskan
minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
- Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
-
Masukkan bawang
merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata
dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
-
Sejukkan semua bahan
yang telah digoreng pada suhu bilik.
-
Masukkan kesemuanya
ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa
halus.
- Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
- Masukkan gula merah dan gaul rata.
-
Rasa sambal yang
terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.*
Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal
dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.
2 comments:
Wow....mesti sedap menyengat 😋😋😋
memang sedap, kalau suka boleh lah mencuba nanti... makan dengan nasi putih jer pun sedap gak!
Post a Comment