sediakan sambal awal2... esoknya baru siapkan yang lain pulak...
- Sedikit minyak masak               
 
- 10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)               
 
- 10 biji Cili padi               
 
- 10 biji Bawang kecil/merah, hiris               
 
- 3 biji Bawang putih, hiris               
 
- 5 biji Tomato, potong 4               
 
- 5 cm Belacan (kak rose x bubuh, tp ttp umphhh!!!)
 
- 2 sudu Ikan Bilis - lebihkan cikit               
 
- 3 sudu gula merah/secukup rasa               
 
- (kak rose buat separuh je dari bahan2 ni dan 2 biji je cili merah dan 3 biji cili api)
 

 
-                                                     Panaskan 
minyak.  Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.  
                               
 
-                                                    Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.                                
 
- 
                                                    Masukkan bawang  
merah, bawang putih dan cili. Setelah  layu, masukkan tomato. Gaul rata 
 dan tutup api. Angkat dan ketepikan.                                
 
- 
                                                    Sejukkan semua bahan
  yang telah digoreng pada suhu bilik.                                
 
- 
                                                    Masukkan kesemuanya 
 ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa  
halus.                                
 
-                                                    Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
 
-                                                    Masukkan gula merah dan gaul rata.                                
 
- 
                                                    Rasa sambal yang  
terhasil, tambah garam atau gula merah  jika perlu mengikut citarasa.*  
Sambal boleh disediakan sehari sebelum  hidangan sajian. Simpan sambal  
dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum  disajikan.                 
 
 
Wow....mesti sedap menyengat 😋😋😋
ReplyDeletememang sedap, kalau suka boleh lah mencuba nanti... makan dengan nasi putih jer pun sedap gak!
ReplyDelete