jom tengok resepinya yang kak rose cnp dari blog Yatie.. takut gatal punya pasal sampai lunyai kak rose rebus batang keladi tu... hihi
Bahan-Bahan
- 3 pokok keladi- disiat kulitnya dan potong2,ambil sekali buahnya
 - 1/2 cwn jus asam jawa, boleh juga guna asam keping
 - 2 tangkai daun kesum
 - Garam dan gula secukup rasa
 - Air secukupnya
 
- 5 tangkai cili merah
 - 10 tangkai cili padi merah
 - 4 ulas bawang merah
 - 3 ulas bawang putih
 - 1 labu bawang besar
 - 1/2 cwn ikan bilis-buang kotoran, cuci dan toskan
 - 1 inci kunyit hidup
 - sedikit belacan (kak rose gantikan dengan kiub ikan bilis)
 
- Siang batang keladi, cuci dan toskan. Rebus keladi dan batangnya hingga empuk.
 - Setelah empuk, tutup api dan toskan airnya. Ketepikan dulu.
 - Dalam periuk masukkan bahan2 kisar. Tambah sedikit air dan biarkan mendidih.
 - Tambahkan air secukupnya. Masukkan batang keladi tadi, jus asam jawa, gula dan garam.
 - Masukkan daun kesum dan perasakan.
 - Sekiranya dah cukup rasa, bolehlah tutupkan api dan hidangkan bersama lauk kegemaran.
 



1 comment:
sedapnyer...
Post a Comment