jom tengok resepinya yang kak rose cnp dari blog Yatie.. takut gatal punya pasal sampai lunyai kak rose rebus batang keladi tu... hihi
Bahan-Bahan
- 3 pokok keladi- disiat kulitnya dan potong2,ambil sekali buahnya
- 1/2 cwn jus asam jawa, boleh juga guna asam keping
- 2 tangkai daun kesum
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnya
- 5 tangkai cili merah
- 10 tangkai cili padi merah
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- 1/2 cwn ikan bilis-buang kotoran, cuci dan toskan
- 1 inci kunyit hidup
- sedikit belacan (kak rose gantikan dengan kiub ikan bilis)
- Siang batang keladi, cuci dan toskan. Rebus keladi dan batangnya hingga empuk.
- Setelah empuk, tutup api dan toskan airnya. Ketepikan dulu.
- Dalam periuk masukkan bahan2 kisar. Tambah sedikit air dan biarkan mendidih.
- Tambahkan air secukupnya. Masukkan batang keladi tadi, jus asam jawa, gula dan garam.
- Masukkan daun kesum dan perasakan.
- Sekiranya dah cukup rasa, bolehlah tutupkan api dan hidangkan bersama lauk kegemaran.
sedapnyer...
ReplyDelete