Bahan-bahan
- 1 cwn beras
 - 1 1/2 inci halia di ketuk / titik
 - 2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
 - 300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
 - sedikit garam
 - 1 liter air
 - * GARNISH *
 - lada merah
 - daun bawang n daun sup
 - sedikit mninyak bijan
 - * AKSESORI TAMBAHAN *
 - ikan bilis n kacang digoreng
 - lada jeruk
 
Cara-cara
- Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
 - Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak
 - Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
 - Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk atau sambal kicap.
 


4 comments:
wuiiiih mantap nih CHEF boleh ane coba ga kayak nya enak nih..
saya yg x sakit gigi pun tgk bubur ni terluir aihh...hehee
Wuiiiih Mantap Sekali Chef Boleh kagak aku nyicipin
Wuiiiiihh Mantap banget yanh chef boleh ga aku nyicipin
Post a Comment