resepi untuk inti murtabak ni oleh minami133@myr... My resipi ni kalau bulan puasa memang jammed, tak leh nak buka... so siap2 la tepek resepi kat sini. buat rujukan len kali bila nak buat lagi...
Bahan-bahan
- 100 g daging cincang (kak rose buh 300gm daging)
 - 2 biji ubi kentang
 - 1 sudu setengah rempah kari
 - 1/2 biji bawang besar
 - 1 ulas bawang putih
 - daun sup
 - minyak
 - 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
 - kulit popia
 - 2 biji telur
 
Cara-cara
- mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
 - apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
 - apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
 - pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
 - ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
 - goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.
 
2 comments:
best jugak ni kakrose boleh buat utk posa nanti macam sedap jeee ni, dan pastinya sedappp kan
ya Noor, salah satu menu untuk berbuka nnti nih...anak suka sangat!
Post a Comment