udang masak tiga rasa ni kak rose buat tiga hari lepas tapi nak jugak post kat sini... bulan puasa ni punyalah mahal harga ikan, udang dan yang sewaktu dengannya... dapat yang ni @rm33/kg, ade separuh lagi kejung dalam freezer.... nak masak apa pulak ya...rasanya goreng jer dengan tepung kepci, ok kot....kalau rajin boleh buat petang nnti kan... ok, kak rose kongsikan resepi udang tiga rasa ni, resepi asal dari CMG .boleh la kawan2 mencuba masak untuk juadah petang nanti. mekasih ya mat tapi kak rose x de la pulaj capsicum traffic light tu!
BAHAN-BAHANNYA :-)
15 - 20 udang sederhana besar (mat guna udang kaki merah)
1/2 biji capsicum merah, potong berbaji (kak rose x de ni)
1/2 biji capsicum hijau, potong berbaji
1/2 biji capsicum kuning, potong berbaji (yg ni pun x de!)
1 biji bawang besar, hiris bulat
2 ulas bawang putih, dihiris
1 camca besar cili kisar
1/2 cawan cili sos (mat guna sos cili thai)*
1 camca besar sos tiram*
2 camca besar sos tomato*
1 camca besar kicap cair*
Garam dan gula (jika perlu)
1/3 cawan air
CARA MEMBUATNYA :-)
- Udang dibersihkan, cuci, tos dan gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, goreng hingga udang bertukar kemerahan, angkat dan toskan. Tinggalkan kurang lebih 3 camca besar minyak.
- Tumis bawang putih, bawang besar dan cili kisar hingga harum, masukkan semua jenis sos (*) dan gaul rata. Masukkan capsicum merah, kuning dan hijau serta air. Gaul rata.
- Masukkan udang, kacau hingga semua rata dan tambah garam dan sedikit gula jika perlu. Masak untuk 1 - 2 minit hingga pekat. Angkat dan hidangkan....
No comments:
Post a Comment