Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, July 16, 2014

Asam pedas ikan+terung

 asam pedas ikan kerisi + terung panjang berposing dalam piok, atas dapo lagi tu!

gulai asam pedas lauk semalam yang sangat sedap... sendiri masak sendiri puji sedap. he he he... tp mmg sedap pun, hingga bertambah2 nasik. jangan tak percaya, makan lewat, balik dari terawih baru mengadap nasi, tapi tetap bertambah2. kak rose cuma makan nasi n asam pedas ni semata2 walaupun ade ayam goreng n sayur. betul2 menikmati ikan kerisi masak asam pedas campu terung panjang ni. tapi yang sebeno nya mmg perut lapo kot, tu yg beria makan!

masa nak masak ni rasa lain pulak bila terung dicampur dalam masak asam pedas, cer try google, rupanya ada banyak pun resepi asam pedas yang guna terung ni.... tp ada banyak jugak yang guna terung dayak sarawak yang masam tu... kira memang tak rugi kak rose masak ni semalam, habis at one go untuk kami tiga beranak. Alhamdullilah kenyang. resepi kak rose cnp dari sini, mekasih ya....

BAHAN-BAHAN DI KISAR :

1 biji bawang merah *saiz besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
30 tangkai cili kering
1 sudu kecil belacan bakar (kak rose ganti dengan pati ikan bilis)
BAHAN-BAHAN LAIN :

1 genggam asam jawa ~ jadikan air sebanyak 4 cawan
1 biji bawang merah *saiz kecil ~ hiris
2 ulas bawang putih ~ hiris
1 biji terung ~ belah 4
3 ekor ikan kembung *saiz besar ~ potong dua menyerong 
(kak rose guna 2 ekor ikan kerisi yg gemok2 dan tambahkan daun kesum) 
CARA MEMASAK :

Panaskan periuk dengan sedikit minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih yang di hiris halus sehingga naik bau
masukkan bahan-bahan yang *di kisar halus sehingga naik bau atau pecah minyak
masukkan terung dan gaul rata
masukkan air asam jawa dan renehkan
sesuaikan rasa, masukkan ikan kembung dan renehkan sehingga ikan masak
hidangkan ketika panas!!!

1 comment:

azieazah said...

Saya peminat Asam Pedas juga, cuma suka gunakan ikan besar yang tak banyak tulang.

Kerisi menjadi ikan pantang masuk dlm dapur saya. Sebab tulangnya yang tajam bisa. Serik,