semalam ade sedikit rajin melayan permintaan nak makan roti jala kaler maler dengan kuah kari ayam pekat kaw kaw punya.... so bersaunalah sekejap didapo menjala untuk juadah berbuka puasa...kari ayam kak rose dah siapkan sebelah paginya, jadi tak lah kelam kabut nak masak semua at one go... resepi kak rose masih guna yang sama, cuma kaler kaler tu suka suki nak taruk warna apa la kan... yg ni cuma kak rose tambahkan warna merah jer..
ROTI JALA by Ummi
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur (kak rose bubuh 2 biji)
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning (kak rose tambah warna merah n biar kale asal je )
Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sabati.
Perapkan selama 1/2 jam .
Panaskan kuali dgn api sederhana.
Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
Tebar/kirai adunan atas kuali.
Biarkan hingga roti jala tu masak.
Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2.
gulai kari ayam yang pekat kaw kaw baru sedap la makan dengan roti jala kan..... berbaloi bersauna didapo bila tengok derang makan sampai habis... baru la rajin mamanya nak masak!
1 comment:
y5n03f2k36 p7p28c1z23 a8m36z7k51 u6m57s2b46 t0v38c4m33 r8d71h4f51
Post a Comment