resepi mee goreng basah ni kak rose ccnp dari tulip77, mekasih ya walaupun kejadiannya tak berapa nak basah...
Bahan-bahan
- 600g mee kuning
- 2 ekor sotong (kak rose x letak tapi lebihkan udang)
- 6 ekor udang basah
- 3 pokok sawi
- 1 sb pes lada kering
- 2 sb minyak masak
- 1/2 sb sos tiram
- 4 sb sos tomato
- 1/2 sb kicap pekat
- 3 cawan air panas
- 3 ulas bawang putih
- garam, gula & ajinomoto
- ** lada jeruk ** (kak rose tak buat pun...)
- cuka
- gula & garam
- lada besar hijau
Cara-cara
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan pes lada tumis sekejap. Masuk sotong & udang gaulkan sebati.
- Masuk sos tomato,sos tiram,kicap pekat,gula,garam dan ajinomoto. Kacau biar sekata. Masuk air panas dan biar menggelegak. Rasa cukup semua bahan perasa. Adjust ikut selera anda.
- Masukkan mee kuning & gaul sebati. Masukkan pula sawi (daun shj), kalau nmpak air mcm dah kering atau tak cukup basah blh tambah lagi air panas.Kecilkan api & biar selama 4minit. Kemudian gaul2 sekejap,bila semua perasa dah meresap dalam mee, tutupkan api. Masukkan taugeh dan gaul sekata.Dalam gambar xda taugeh...stok taugeh takda kat umh...
- Alihkan mee kuning dari kuali, jgn biarkan dlm kuali, air mee akan kering. Makan panas2 bersama lada jeruk,taburkan dgn daun bawang & bawang goreng.
4 comments:
Sodapnyaaa.. kak rose..
Nasib baik tengah ABC.. tak lah terliur sgt..
Salam singgah,
Walaupun biasa buat untuk anak kesayangan, tengok gambar je di bulan puasa ni terliur juga :)
memang nampak tak berapa basah, tapi.... ya hampun!!! nampak sedap sgt ok! terliur!
Saya suka.
Hari Sabtu lepas saya pun buat Mee Goreng Basah, sebab balik keja sampai rumah dah kul 6 petang. Campak jer apa yang sempat.
Post a Comment