dorayaki.... makan dengan strawberry jem
Bhn:
100g tepung gandum
1/2 sdt bikarb
4sdb gula
2sdb madu
2bj telur
1/2sdb myk masak
1/2sdt esen vanila
Cara:
1. Pukul telur & gula dlm satu mangkuk besar, hgga kembang.
2. Kemudian masukkan madu, myk & esen vanila. Gaul rata.
3. Ayak bersama tepung & bikarb dan masukkan ke dalam adunan telur. Kaup balik. Adunan cam pekat sket so mommy tmbhkan 1/2sdb susu segar.
4. Panaskan non-stick frying pan. Goreng dgn api kecil. Tahap kelebaran dorayaki ni leh adjust la yer. Mommy wat comei2 aje - ala2 saiz pancake. Adunan dorayaki ni lembut sgt2 so bila bhg bawah dh keperangan, hati2 masa nak flipkn utk masakkan bhg atasnye tu.
5. Bila smua adunan nk masak, leh lar diletakkan inti atas sekeping pancake then amik satu lagi pancake then lapiskan ke atas pancake berinti tuh.
No comments:
Post a Comment