Bahan
1 cawan kacang hijau [rendamkan beberapa jam]
air secukupnya untuk merebuskan
1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 s/b kelapa parut muda [putih sajaha]
3 s/b tepung gandum
 
 
 Bahan Batter [Gorengan]
 1 cawan tepung beras
 1 s/b tepung jagung
 1 s/k kunyit serbuk
 1/2 s/k air kapur
 air secukupnya
 sedikit garam
 minyak utk menggoreng
 
 Cara
 1. Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya. [Jangan sampai hangus..nanti tak sedap]
 2. Masukkan kelapa,  gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.
 3. Ambil adunan sedikit dan bentukkan saperti bebola. Leperkan.
 4. Bancuhkan  bahan batter [gorengan] untuk celupkan adunan kueh kacang.
 5. Panaskan minyak dan gorengkan kueh kacang yg telah dicelupkan dgn bahan batter [gorengan] sehingga kuning keemasan.
 6. Sejukkan dan hidangkan
 

No comments:
Post a Comment