berulang2 buat dan berulang2 jugak tepek kat sini...
Bahan-bahan 
- 1 cwn beras
 - 1 1/2 inci halia di ketuk / titik
 - 2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
 - 300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
 - sedikit garam
 - 1 liter air
 - * GARNISH *
 - lada merah/cili kicap
 - daun bawang n daun sup
 - sedikit mninyak bijan
 - isi ayam yang dah disiat2
 - kacan tanah goreng
 - ikan bilis goreng
 - bawang goreng
 
Cara-cara
- Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
 - Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak
 - Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
 - Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk atau sambal kicap.
 


6 comments:
sedapnya bubur nasi , lama dah tak buat, asyik beli yg segera jer , Master Chicken Porridge... hehehe
kalau sedap memang permintaan berkali-kali Kak Rose hehehehe
Sekali sekala makan macam ni memang padu
beli je, lagi mudah, tak yah nak bersilat didapo kan CK.
Betul tu Norlaili... x jemu2!
Andaiannya, bertambah2 makan!
Post a Comment